pondělí 7. listopadu 2011

Komutujícì nabodeníčka

Platit za první rande? A co na to Jan Tleskač?

Poslední dobou se ve městě vyrojily rudé plakáty s otázkou "Platit za první rande?" - a já uvažoval, kam je zařadit. Dříve se totiž vyrojila inzerce portálu Já-ty.cz, která razila heslo "Na chvíli? Na noc? Ne - pro život!", a po ní se vyrojila inzerce na jiný portál s heslem "První nezávazná seznamka" nebo tak něco. Váhal jsem, do které skupiny rudý plakát patří, než jsem zjistil, že jde o dostaveníčko s bankou, konkrétně s mBankou.
Neodolaje sexy červené barvě, vyhledal jsem domovskou stránku mBanky. Pak už to šlo rychle, viz text níže. Jako slohový útvar jsem zvolil matematické skriptum, ale nenechte se zmást.
 


1.1 Definice. Říkáme, že matice A komutuje s maticí B, mají-li stejný počet řádků a sloupců a zároveň platí AB = BA.
1.2 Věta. Množina všech matic, které komutují s maticí A, tvoří lineární podprostor.
1.3 Důkaz. Viz libovolná skripta z algebry.
1.4 Věta (Bílovo pravidlo). "Tak vznikají typické debaty s 'komutujícími argumenty': diskutující nereagují na to, co říká druhá strana, ale vrší předpřipravené repliky, zhusta se ani nenamáhajíce formulovat tvrzení svými slovy: odkaz na knihu, webovou stránku či video postačí. Takovou debatu poznáte snadno: kdyby někdo náhodně zamíchal pořadím příspěvků, nevypadala by o nic nepřirozeněji než ve svém výchozím stavu. A přesto si účastníci těchto debat myslí, že aplikují kritické myšlení, protože shromažďují informace a odpovídají věcnými argumenty." (BÍLA, H.: Kritické myšlení a "kritické myšlení". In: Kvantová koroptev, 20. 8. 2011. Dostupné z WWW: http://koroptew.blogspot.com/2011/08/kriticke-mysleni-mysleni.html)
1.5 Důkaz. Triviální. Viz libovolná dostatečně rozmělněná diskuse na internetu.
1.6 Definice. Říkáme, že ve slově komutují diakritická znaménka, je-li v něm stejný počet znamének orientovaných doprava a doleva.
1.7 Věta (princip dvojité negace). Dvě diakritická znaménka souhlasné orientace umístěná na téže pozici se rovnají jednomu znaménku s opačnou orientací.
1.8 Důkaz. Sporem. Předpokládejme, že dvě písmena dlouhého I na téže pozici se jeví jako dlouhé I. Potom první z nich můžeme umístit do obrázku a druhé nechat jako text, který bude obrázkem překryt. Návštěvník webových stránek společnosti mBank však vidí obrácené dlouhé I, což je spor.
 

 
 
1.9 Věta (slepcova věta o záměně). České rozložení klávesnice umožňuje napsat nejméně čtyři podobné symboly: o (malé písmeno O), O (velké písmeno O), 0 (číslice nula) a ° (znak pro stupeň). Tyto symboly jsou navzájem ekvivalentní a lze je libovolně zaměnit.
1.10 Důkaz. Analogicky s důkazem 1.8. Předpokládejme, že zaměnitelné nejsou. Klientům mBanky se však nabízí "0nline platební systém nové generace", což je spor. (Srovnej: pr0n.)
 
 

 

1.11 Věta. Uživatel internetu je schopen přečíst libovolně deformovaný ověřovací kód. Zároveň je schopen jej věrně přepsat na svém rozložení klávesnice, aniž by použil větu 1.9.
1.12 Poznámka. Pro větu 1.11 hovoří pouze anekdotická evidence, rigorózní důkaz dosud není znám. Viz ilustrace 3 a 4.



Žádné komentáře:

Okomentovat

Úvod do translatismu X. aneb Obrácená strana medaile

Hlídejte si svá holoubátka! Po více než třech letech dospěl filologicko-psychologický seriál o nové vědní disciplíně translatismu ke s...