pondělí 11. června 2012

IV. semestr na FIT ČVUT

 Ohlédnutí se za letním semestrem 2011/2012

Počítačové sítě (BI-PSI)

Kromě 20. výročí internetu u nás připadla na tento semestr ještě jedna mimořádná síťařská událost, návštěva paní Laury ze společnosti CISCO. Zdá se, že se akce vydařila, ačkoli studentský folklór vidí CISCO krabičky v trochu jiném světle:

BI-SAP (Struktura a architektura počítačů) / I have no idea what I'm doing / Bitch please / (síťové prvky CISCO)
BI-SAP (Struktura a architektura počítačů) / I have no idea what I'm doing / Bitch please / (síťové prvky CISCO)

Hlavním výkonem v semestru je vytvoření klient/server aplikace nad protokoly TCP (dělal jsem v Pythonu) a UDP (dělal jsem v C++). Jinak je předmět nenásilný, u zkoušky krotký.

Pravděpodobnost a statistika (BI-PST)

Bakalář na FIT obsahuje čtyři matematiky: analýzu (BI-ZMA), lingebru (BI-LIN), diskrétku (BI-ZDM) a statistiku (BI-PST). Z těchto čtyř je mi nejblíže lingebra, především díky panu doktoru Olšákovi a jeho důrazu na teorii. Protože matematika není b24ac, ale myšlenkový rámec.

Cílem BI-PST je seznámení se se základními pojmy a postupy statistiky a jejich praktická aplikace. Protože statistiku nelze stavět „na zelené louce“ jako lineární algebru, a základy v podobě BI-ZMA nedostačují, visí část látky ve vzduchu; filosofické otázky pravděpodobnosti situaci nezlepšují. Výsledkem je trochu zvláštní matematika, ačkoli se v ní počítá a dosazuje do vzorců „jako obvykle“. Na druhou stranu je třeba připočítat k dobru skupinový domácí úkol, který vede k vzájemnému ujasňování si látky.

  \varphi(x) = {1 \over \sqrt{2\pi}} e^{-x^2 / 2}

První termín zkoušky byl přiměřeně obtížný, úroveň však stoupá a rozdělení má dlouhou oháňku – měsíc po začátku zkouškového má známku polovina studentů.

Administrace OS Unix (BI-ADU)

Předmět BI-UOS (Úvod do operačních systémů), který učí především základy práce v unixových systémech, se nesetkává s velkou přízní studentů. Předmět BI-OSY (Operační systémy), zabývající se teorií a paralelním programováním, má pověst jako součást „síta“ 1. ročníku. Studenti otrlé povahy a/nebo oboru Počítačové inženýrství si poté zapisují BI-ADU.

Vlastně ne tak docela. Pokud je za předmět nadstandardních 6 kreditů, tak jedině proto, že cvičení nejsou nicnedělací, ale vyžaduje se aktivní (pro méně zkušené příležitostně hektická / k sousedovi koukací) účast na jejich nadpoloviční většině. Na druhou stranu si vyzkoušíte zajímavé věci – ZFS, NFS, Solaris zóny, lehké skriptování, ničení disku náhodnými daty :-)

Přednášky pánů Muzikáře a Žďárka mají skvělou atmosféru, kdy se i posledních pět minut vykládá. Vzhledem k šířce témat bohužel není možné probrat je do větší hloubky, a tak předmět čeká na svého bratříčka (který, alespoň zatím, neexistuje). Jak jsou některá cvičení svižná, jiná jsou zase trochu poloprázdná. Snad se je časem podaří vyvážit (v rámci probrané látky).

Jsem velmi zvědavý, jak dopadne příští semestr srovnání s Administrací OS Windows (BI-ADW).

Grafové algoritmy a základy teorie složitosti (BI-GRA)

Teorie složitosti se nedočkáte. Zato se dočkáte Dijkstry, Bellmann-Forda, Borůvky, Jarníka-Prima a jiných prima pánů a jejich grafových algoritmů. V neposlední řadě samozřejmě i charismatického pana docenta Koláře (BI-ZDM).

Sedm mostů města Královce aneb planarita grafu
Sedm mostů města Královce aneb planarita grafu

Nějak mi během semestru chyběla motivace pro studium grafů. Je dobré to znát, ano, dává to smysl, ano, ale… – možná to chtělo implementační semestrálku jako v Efektivních algoritmech (BI-EFA). Možná to chtělo víc motivačních příkladů. Srovnej BI-PJP: také informatický předmět, ale s jasnou motivací a výživnou semestrálkou (a třetinovým počtem studentů a užším zaměřením, pravda).

Zkouška byla v tomto případě poněkud nešťastná (přepísknutý rozstřel). Dostal jsem E a byl jsem rád. Vlastně nebyl. Nejsem.

Programovací jazyky a překladače (BI-PJP)

Návazný kurz na Automaty a gramatiky (BI-AAG) osvětluje látku „za regulárními jazyky“. Výstupem je praktické zvládnutí atributovaných bezkontextových gramatik, LL(1) gramatik a jejich použití v překladači. Ačkoli to zní bláznivě, až tak bláznivé to není a předmět naopak trpí určitou ospalostí – opakuje se zde hodně věcí známých buď z BI-AAG nebo z Programování a algoritmizace (BI-PA1,2). V tomto byly přednášky docenta Janouška lehkým zklamáním.

Ospalost končí ve chvíli, kdy dojde na semestrálku, například na implementaci for-cyklu a pole do daného překladače. Tu přichází fáze psaní, kreslení diagramů, uvažování, programování, debugování a uvědomění, dokončení, odevzdání.

Pravidlo gramatiky pro for-cyklus
Pravidlo gramatiky pro for-cyklus

Zkouška spočívala v napsání atributované gramatiky pro derivaci regulárního výrazu. Programování na papír je pekelné, dvě stránky sémantických pravidel, ale zakončil jsem předmět známkou A; hlavně s vědomím, že zvládnu napsat jednoduchý parser.

Poznámka: zdrojový kód překladače Mila (céčkové C++) je vtipný. Krátkou, ale vydařenou legraci mi přivodily dva výčtové typy s položkami MINUS (lexikální symbol), respektive Minus (parametr pro instrukci virtuálního počítače). Pochopitelně MINUS != Minus.

Technologie XML (BI-XML)

Pan Miloslav Nič se prohánění počítačů věnuje méně než dříve, a tak už neučí Haskell jako na VŠCHT, ale špičaté závorky. Příjemný předmět za 4 kredity, nevyžadující velké úsilí na jednotku času. Vůči XML jsem byl na začátku jaksi skeptický (přeci jen, špičaté závorky při editaci škrábou), ale v průběhu jsem trochu změnil názor – ačkoliv XML není elegantní syntaxe pro konkrétní jazyk a je spíše cestou „nejmenšího odporu“, důraz nemusí být na slově „odpor“ (XSLT, XPath).

Semestrální práce sestává z napsání šablon pro transformaci dokumentu do HTML, EPUB, XML-FO (pro převod do PDF) a SMILu. Dále je třeba napsat validace v několika formátech (DTD, Schematron, Relax NG, …). Zkouška je formalitou.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Úvod do translatismu X. aneb Obrácená strana medaile

Hlídejte si svá holoubátka! Po více než třech letech dospěl filologicko-psychologický seriál o nové vědní disciplíně translatismu ke s...