středa 6. července 2011

Vodovoda

Voda na mlýn světového trendu zdravého rozumu.

Opět čtu leták nejmenovaného distribučního řetězce a pokyvuji hlavou. Tihle nenabízejí televizi s triliony barev, ale bílé zboží. Humidor za 60 000,- Kč, no neberte ho! Zaujal mě až slogan na poslední straně, který nabízí (s prominutím) mrňavou PET lahev pod heslem "Již žádné PET lahve". V tom přeci musí být nějaký háček!
Lahev Bobble je americkým vynálezem. Je vyrobena z vysoce kvalitního PET "prostého PVC a ftalátů". Na rozdíl od běžké "petky" má Bobble na uzávěr napojený uhlíkový filtr, takže pijete filtrovanou vodu. Dle rady výrobce - jen čistou vodovodní.

Bardzo fajny kolektyw ekologów

"Pití vody z kohoutku je znovuobjevený světový trend, který jde ruku v ruce se zdravým rozumem - vodovoda je levnější a ekologičtější!," dí kampaň Česko pije z vodovodu. Je to tak trochu jako v Kocourkově. Na jednu stranu si můžete koupit třetinku vody z alpského ledovce v ceně oběda, na straně druhé vám radí, že můžete přejít na vodovodu, abyste získali ekonomickou i morální převahu.
Jen více uhlíkových filtrů a domácích sodovkovačů, proč ne. Ale neříkejte mi, že když si koupím nějaký nadstandardní výrobek (á propos - ne pro každého), že tím nějak "pomáhám planetě" nebo ji škrábu za uchem. Tůdle! Výrazně neovlivním ani množství naskladněných lahví nejbližší samoobsluhy, natož globální rafinérský a ropný průmysl.
Když ve mně chcete probudit "environmentální vinu", vytáhněte mi raději vejce z ledničky a řekněte, že je na něm kód tři - vejce nosnic v klecích. A já si představím velký barák a v něm mnoho malých klecí a bruselský předpis, který udává jejich minimální rozměry, a podsekci odboru pro blahobyt zvířat, která může předpis revidovat a tisíce skutečných, živých slepic v naší republice budou mít o kus větší vesmír.
Na konec nemohu neocitovat popis "uhlíkového dudlíku" od jeho výrobce:
Bobble-a revolutionary filtered water bottle, that takes care of the planet, keeps your body hydrated, your wallet fat and your taste buds satisfied-all while looking good doing it. (oficiální web)
Bobble (bambule? bimbas?) - revoluční lahev s filtrovanou vodou, jež pečuje o planetu, zásobuje vás tekutinami, vaši peněženku nezatíží a vaše chuťové pohárky nechá napojené - zatímco pijete, vypadáte zatraceně dobře. (Tenhle slogan je vážný kandidát na cenu Komerční konina 2011.)

Žádné komentáře:

Okomentovat

Úvod do translatismu X. aneb Obrácená strana medaile

Hlídejte si svá holoubátka! Po více než třech letech dospěl filologicko-psychologický seriál o nové vědní disciplíně translatismu ke s...