čtvrtek 9. září 2010

High-tech nade vše

LCD panel Quattron má o kolečko navíc. Prý je to revoluce

Revoluce, z latinského revolvere, utvořeného předponou re- ze slovesa volvere, to jest kutáleti se, nabalovati se a v neposlední řadě choditi v kruhu.

Japonská společnost SHARP přichází na trh LCD televizorů s revoluční novinkou. Je jí panel Quattron, který „přidává žlutou (Y) ke třem základním barvám - červené, zelené a modré (RGB) –, rozšiřuje barevnou škálu a věrně vykresluje prakticky všechny barvy, které lze rozpoznat pouhým lidským okem“.

Jak možná víte, v profesionálním barevném tisku se k základním barvám (CMY) a černé často přidávají ještě barvy další (například oranžová, zelená, světle modrá). Proč to tedy nezkusit i u televize?

RGB a RGBY subpixely

Z kvalitního originálu lze získat obraz nižší kvality, ale naopak to nefunguje. To, jak bohaté jsou barvy na Blu-ray disku a v HD vysílání, stanovilo doporučení ITU-R BT.709 už před dvaceti lety. Konkrétně tak, že vytyčilo tzv. primárky barevného prostoru – jak zelená je zelená, jak červená je červená, jak modrá je modrá. Tyto tři barvy tvoří na chromatickém diagramu trojúhelník, jehož plocha ukazuje, které (lidským okem viditelné) barvy lze v tomto barevném prostoru uložit.

Celkový počet odstínů je také nemilosrdně dán – DVD, Blu-ray, digitální televize i internetové video ukládají obraz s hloubkou 8 bitů na kanál (celkem 24 bitů), což dělá nějakých 16,7 milionu odstínů (v praxi o něco méně, viz zde).

Spotřební displeje umí zobrazit právě těchto 16,7 milionu odstínů. Některé levné modely umí jen 6 bitů na kanál, tedy zhruba čtvrt milionu odstínů (to je o celých 98 % méně, přesto se na to díky ditheringu dá dívat).

Mějme tedy video, které si chceme pustit na naší televizi. Je profesionálně vyrobené z digitální kamery, barevné korekce proběhly na zkalibrovaném displeji a bylo uloženo na Blu-ray disk ve Full HD rozlišení s 8 bity na kanál a v barevném prostoru BT.709.

Ha! Na scénu přichází Quattron a jeho „působivě pokročilá kvalita obrazu“. Jaké je tajemství „pozoruhodně zlepšené reprodukce“? Velmi prosté, jak ukazuje obrázek z tiskové zprávy.

BT.709 a Quattron gamut

Jak je vidět, SHARP splnil plán na 120 %. Přidání žluté barvy neslouží k lepšímu pokrytí standardního gamutu vytyčeného šedým trojúhelníkem, nýbrž k jeho razantnějšímu předehnání. Zbývá otázka, k čemu ty přidané barvy slouží, když se v našem videu – tak jak bylo sestříháno a barevně sladěno – nenacházejí.

Inu – prostě se ty správné barvy přepálí, čímž roztočíme kolečko navíc v podobě žlutých subpixelů. Tisková zpráva k tomu říká, že „systém 4 základních barev poskytuje větší přesnost“.

Neříkám, že to ve vybraných záběrech nemůže vypadat dobře. Ale vzbuďte mě, až budou podobně inzerovat 3D displeje bez brýlí, 10bitový Blu-ray bez barevného podvzorkování, HDR displeje, OLED panely nebo alespoň LCD s OLED podsvícením. Tohle je okurkový high-tech.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Úvod do translatismu X. aneb Obrácená strana medaile

Hlídejte si svá holoubátka! Po více než třech letech dospěl filologicko-psychologický seriál o nové vědní disciplíně translatismu ke s...